lördag 5 januari 2013

Reportage av Birgitta, Maria & Örjan :) 24 Norrbotten

Hej!
Underbara Birgitta Lindvall Wiik (text & intervju) och Maria Jakobsson (film) kom hit och ville göra ett julreportage, med sig hade de den trevliga fotografen Göran Ström.
Tack för att ni alltid är så positiva, gulliga & glada!

Så här blev deras reportage :) Alla foton är tagna av Göran Sröm!
Vardagsrummet i julskrud

Hallen


Köket
Pysselrummet

UterummetDen enda lilla tomten, har hängt med sedan jag var liten
Länk till tv inslaget:

Kalasklart i Rosvik

Rosvik. Ett hus stort nog för att rymma tjocka släkten var kravet när Kramforstjejen Jane fann kärleken och flyttade till Rosvik.
Nu står hemmet i full julskrud, redo för helgernas många kalas.

Julstöket är i full gång hemma hos Jane i Rosvik där det dukas med snöflingekakor och mormors bullar när det bjuds på fika. Jane och hennes 84-åriga mormor förbereder den gemensamma knytkalasjulen och hemmet har stått pyntat och klart i flera veckor.
–Jag har alltid varit juloman och kan inte hålla mig och vänta med granen till dagen före julafton, som det var på mormors tid, utan vill njuta av allt det vackra länge. Jag gillar vitt, silver och blingbling.
Förutom den sociala och söta japanska spetsen Buddha, som vill vara med överallt där det händer något, återkommer djurinslagen som ett genomgående tema i familjen Norell Gottholds julhem. Ugglor, hjorthuvuden och flygande grisar blir fina och roliga blickfång i såväl gran som på väggen och på köksbordet.
Jane har ett eget pysselrum som ständigt står redo när hon eller döttrarna blir sugna på att skapa något vackert. Här tillverkas julkort, stilfulla paket och väggdekorationer.
Det var tack vare mormor som Jane flyttade från Ångermanland till Norrbotten när hon valde universitetet i just Luleå för sina studier. Mormor flyttade nämligen också i vuxen ålder till Luleå sedan hon mött mannen i sitt liv.
Jane hade inga planer på att bli norrbottning för gott, men så gick hon i mormors fotspår och mötte kärleken i form av Patrik från Rosvik och på den vägen är det ...
–När jag pluggat klart sneglade vi på hus i Patriks barndomsby Rosvik, berättar Jane som först förälskade sig i en Norrbottensgård med potential – ett hus som i realisten Patriks ögon var ett gigantiskt renoveringsprojekt.
Lösvirkesvillan från 1979 var ett betydligt intressantare objekt, det var både välbyggt och välunderhållet. Och tillräckligt stort! Det var viktigt för ångermanlänningen Jane att tjocka släkten skulle få både sovplats och plats kring ett stort matbord när de kom på besök. Inte minst till jul!
I år samlas familjen här med mormor, svärföräldrar, svågrar, svägerskor, flick- och pojkvänner, svägerskans föräldrar och kanske några till.
Julaftonen börjar med grötfrukost och paket i julstrumporna innan alla gör sig fina och inväntar släkten, tomten och Kalle Anka. Dans kring granen blir det också, och massor av julsånger. I alla fall om Jane själv får bestämma. Hon har turnerat med Rosvikskören och sjungit in julen under hela december och traditionen hemifrån bjuder också på allsång kring granen.
En annorlunda tradition som Jane ser till att hålla vid liv är doften av cigarrök. Det var hennes gammelmorfar som alltid rökte en julcigarr och för Janes del blir det inte jul på riktigt om hon inte får känna doften av cigarr. Patrik brukar offra sig och tända årets enda rökdon.
Juldagen är kanske den bästa dagen i de vuxnas ögon:
–Det är en riktig pyamasdag! Då spelar vi sällskapsspel och bara myser. Det är ju myset, umgänget och maten vi vuxna mest ser fram emot, säger Jane.
Birgitta Lindvall Wiik birgitta.wiik@norrbottensmedia.se 0920/262832

Fakta

Namn: Jane Norell Gotthold, 42, driver gårdsbutiken Lyckliga hem, Patrik Gotthold, 40, processoperatör, Jamie, 20, Celina, 9, japanska spetsen Buddha.
Bor: I 1 1/2-plansvilla i Rosvik. Husets 186 kvadrat fördelar sig på sex rum och kök, biyta med butik, garage och relaxavdelning är 79 kvadrat. Tomten är 980 kvadrat.
Janes butik & blogg: www.lyckligahem.se


Inga kommentarer: