torsdag 24 januari 2013

Återvinning - gröna glas flaskor

Hej!

Har nu hunnit hem från Formexmässan och husfix i Uppsala:)
Vi hann tapetsera, måla och flytta in lillebrors och underbara svägerskans gamla hem till deras första egna hus. Ett härligt ljust hus med underbar energi och tomt. Så mycket roligare att jobba när man hjälps åt och samarbetar. Min stora tjej Jamie passade alla barnen under veckan så vi kunde arbeta utan avbrott under dagarna, guld värt. Vi hann så mycket under kort tid, skitkul.

Jag och Patrik besökte Formexmässan under torsdagen, för att skapa nya kontakter och insupa vårinspiration. Sprang dessutom på gamla vänner, underbart:)

Insåg i morse 7.30 då jag kikade på mobilen att jag skulle vara hos tandis 8.20. 
OPS ... KRIS! Celina börjar skolan 8.30, Patrik och Jamie - inte hemma, och jag besitter tyvärr ej förmågan att dela mig i två :) Ringde min goda J som kunde rädda mig, tack! Fick skjutsa Celina till vännen J och sticka till tandis i tid. Men denna morgon var prövningarnas morgon, C. började blöda näsblod rejält efter en vanlig nysning och det ville aldrig sluta. Men hann dit precis på minuten. Bestämde mig efter alla om och men för att detta skulle vara en bra dag och det blev det ;) Positivt tänkande kan vara en styrka och glädje i sådana här situationer. Om man tjurar på med goda tankar vinner de även över en otursdag och vänder den till att bli bra:)

OBS! Tips: Borsta ej tänderna för hårt! Detta hör man lite överallt, men jag har alltid trott att jag borstat lagom men upptäckte idag av den gulliga tandsköterskan att jag ändå varit lite hård på handen och detta har resulterat i borstskador efter dessa 42år av borstande. Fick tipset att man ska ha extra mjuk tandborste och ta korta tag, helst varje tand för sig. Gör detta och slipp ilande borstskador:)
Tips på återvinning av champange -, vin -och pommac flaskor som blev kvar efter nyår:)
Glasflaskor är poppis och dessutom grönt så detta är en "billig" och fin inredningsdetalj. Ställ gärna några i en grupp och gärna i olika storlekar om du har. Du kan t ex stoppa en tulpan eller kvist i en eller flera av flaskorna, om du inte vill ha dem ståendes rakt upp och ner. Etiketterna tar du enklast bort efter att ha lagt dem i blöt i hett vatten, det som sitter kvar av etiketten kan du skrapa bort med en liten kniv.
 Mys & Må
Sköt om Dig!

Kramar Jane

torsdag 10 januari 2013

Foto & underbart besök :)

Så underbart livet kan vara med nya möten:)
Ibland träffar man nya människor som känns som en vän redan första gången man ses, inte dumt.

Blev tillfrågad av en fotograf innan jul om hon fick komma och ta julbilder. Vi hade tidigare
"sprungit" på varandra i bloggvärlden så jag visste genom detta att det är en supergullig tjej. 
Sagt och gjort så kom hon hit efter nyår för att få ett gäng juliga bilder. Kändes skumt men lugnt att jul duka och piffa med nya julblommor efter nyår :)

Min lilla vovve Buddha föll pladask för Camilla och var som ett plåster på henne hela tiden, tur att hon är en stor djurvän.

Tack Camilla för att du ville komma hit och för att jag fick träffa dig! Camilla & Buddha


Ha det gott! 
Kramar Jane

 


onsdag 9 januari 2013

Trender 2013Hejsan alla rara underbara!

Nu laddar jag om och tar nya tag inför våren och dess trender. Julen med dess intensiva, roliga och känslomässiga tid känns av och jag behöver en ordentlig vårboost.

 Har nu kollat in inredningstrenderna för 2013:)
Åker ner till Uppsala och Älvsjö, dels för att inspireras av  Formexmässan för att få vårinspiration och knyta nya kontakter. Dels för att hjälpa lillebror och hans familj med deras nyinköpta hus, deras första. Glädjer mig så att de äntligen har "hittat hem". Det är så roligt att se när deras personliga stil får växa fram i tapeter, möbler, belysning och textilier. Det lutar mot det grafiska hållet med naturnära färger och stringhyllor. Ska försöka fånga lite på bilder så ni får se :)

När man läser om trender hit och dit så är det lätt att man blir snurrig och stressad ;)
Det rådet jag kan ge och som jag personligen tycker är viktigast, är att du känner efter i ryggmärgen eller går på magkänslan vad du gillar, trivs med och vill ha. För det är din personlighet och det personliga hemmet som är trendigast! Din egen smak, intressen, historia ska få prägla ditt hem!!! Bry dig inte om vad andra tycker och gillar!

Summa summarum av min trendkoll och reflektion av detta är: skapa miljöer som avspeglar och ger: lugn, ro och harmoni. Detta som kontrast mot den stressiga världen omkring oss och som våra barn påverkas av.
natur färger hantverk mönster varma metaller återvinning
Bildkälla Pantone, se länk nedan.
  • Grått är den nya basfärgen i textilier, möbler, mattor mm komplettera gärna detta maskulia, med kvinnliga smutsiga ljuva pasteller 
  • Emerald, den smaragdgröna färgen som kopplas till ädelstenar, tillväxt, förnyelse och välstånd. Står för sofistikerat och lyxigt är utvald som årets färg av Pantone.
  • Färger: Grönt i olika toner även mot det turkosa, från mint till petrol, lugnar och balanserar. Kvinnliga ljuvliga smutsiga pasteller, lila blekblått, rosa, tonade vita nyanser, ej kritvitt. Naturfärger i olika nyanser grönt, beige, havregult, linfärgat och brunt.
  • Material: Genuina naturmaterial, textilier med textur, sammet, stickat, linnetyg, skinn, mocka och trä. Varma metaller som mässing, koppar och brons.
  • Mönster: folklore, mormorsmönster, afrikanska mönster, grafiska mönster som känns retro  lekfullhet flätade o genombrutna handarbetade mönster, exotiska mönster som inspireras av djungel och djur.
  • Saker/ inredningsdetaljer: Mattor, textilier och belysning för att skapa mer lugn, arvegods, saker som betyder något, ger trygghet och en ombonad känsla. Korgmöbler, flätade korgar, bambumöbler, återvunna material/produkter som t.ex. teak, krukor i näver och betong,  pallar och bänkar av trä. Transparent glas. Industrilampor, zink och design. Fällar, runda bord, växter och textilier som mjukar upp.
Formex FRESH HERE I COME :)
Trender, glädje och harmoni!
17/1 - 20/1 -2013 
 
Vill tipsa om en blogg jag snubblade över som verkar toppen 

LEV, NJUT OCH HA KUL!

STOR KRAM/ JANE


lördag 5 januari 2013

Reportage av Birgitta, Maria & Örjan :) 24 Norrbotten

Hej!
Underbara Birgitta Lindvall Wiik (text & intervju) och Maria Jakobsson (film) kom hit och ville göra ett julreportage, med sig hade de den trevliga fotografen Göran Ström.
Tack för att ni alltid är så positiva, gulliga & glada!

Så här blev deras reportage :) Alla foton är tagna av Göran Sröm!
Vardagsrummet i julskrud

Hallen


Köket
Pysselrummet

UterummetDen enda lilla tomten, har hängt med sedan jag var liten
Länk till tv inslaget:

Kalasklart i Rosvik

Rosvik. Ett hus stort nog för att rymma tjocka släkten var kravet när Kramforstjejen Jane fann kärleken och flyttade till Rosvik.
Nu står hemmet i full julskrud, redo för helgernas många kalas.

Julstöket är i full gång hemma hos Jane i Rosvik där det dukas med snöflingekakor och mormors bullar när det bjuds på fika. Jane och hennes 84-åriga mormor förbereder den gemensamma knytkalasjulen och hemmet har stått pyntat och klart i flera veckor.
–Jag har alltid varit juloman och kan inte hålla mig och vänta med granen till dagen före julafton, som det var på mormors tid, utan vill njuta av allt det vackra länge. Jag gillar vitt, silver och blingbling.
Förutom den sociala och söta japanska spetsen Buddha, som vill vara med överallt där det händer något, återkommer djurinslagen som ett genomgående tema i familjen Norell Gottholds julhem. Ugglor, hjorthuvuden och flygande grisar blir fina och roliga blickfång i såväl gran som på väggen och på köksbordet.
Jane har ett eget pysselrum som ständigt står redo när hon eller döttrarna blir sugna på att skapa något vackert. Här tillverkas julkort, stilfulla paket och väggdekorationer.
Det var tack vare mormor som Jane flyttade från Ångermanland till Norrbotten när hon valde universitetet i just Luleå för sina studier. Mormor flyttade nämligen också i vuxen ålder till Luleå sedan hon mött mannen i sitt liv.
Jane hade inga planer på att bli norrbottning för gott, men så gick hon i mormors fotspår och mötte kärleken i form av Patrik från Rosvik och på den vägen är det ...
–När jag pluggat klart sneglade vi på hus i Patriks barndomsby Rosvik, berättar Jane som först förälskade sig i en Norrbottensgård med potential – ett hus som i realisten Patriks ögon var ett gigantiskt renoveringsprojekt.
Lösvirkesvillan från 1979 var ett betydligt intressantare objekt, det var både välbyggt och välunderhållet. Och tillräckligt stort! Det var viktigt för ångermanlänningen Jane att tjocka släkten skulle få både sovplats och plats kring ett stort matbord när de kom på besök. Inte minst till jul!
I år samlas familjen här med mormor, svärföräldrar, svågrar, svägerskor, flick- och pojkvänner, svägerskans föräldrar och kanske några till.
Julaftonen börjar med grötfrukost och paket i julstrumporna innan alla gör sig fina och inväntar släkten, tomten och Kalle Anka. Dans kring granen blir det också, och massor av julsånger. I alla fall om Jane själv får bestämma. Hon har turnerat med Rosvikskören och sjungit in julen under hela december och traditionen hemifrån bjuder också på allsång kring granen.
En annorlunda tradition som Jane ser till att hålla vid liv är doften av cigarrök. Det var hennes gammelmorfar som alltid rökte en julcigarr och för Janes del blir det inte jul på riktigt om hon inte får känna doften av cigarr. Patrik brukar offra sig och tända årets enda rökdon.
Juldagen är kanske den bästa dagen i de vuxnas ögon:
–Det är en riktig pyamasdag! Då spelar vi sällskapsspel och bara myser. Det är ju myset, umgänget och maten vi vuxna mest ser fram emot, säger Jane.
Birgitta Lindvall Wiik birgitta.wiik@norrbottensmedia.se 0920/262832

Fakta

Namn: Jane Norell Gotthold, 42, driver gårdsbutiken Lyckliga hem, Patrik Gotthold, 40, processoperatör, Jamie, 20, Celina, 9, japanska spetsen Buddha.
Bor: I 1 1/2-plansvilla i Rosvik. Husets 186 kvadrat fördelar sig på sex rum och kök, biyta med butik, garage och relaxavdelning är 79 kvadrat. Tomten är 980 kvadrat.
Janes butik & blogg: www.lyckligahem.se